top of page
 • Writer's pictureSoile

Gaulier #5 -Opettaja roolissa

Updated: Sep 5, 2022


Olen törmännyt vuosien varrella muutamiin opettajiin jotka ohjaavat klovneja roolissa. Liioitellun autoritäärinen opettajan rooli auttaa esiintyjää muistamaan että klovni on tyylilajin mukaisesti aina altavastaaja, anarkisti, yleisön naurun kohde ja marginaaliin tuomittu luuseri.


Opettajat antavat yleensä jonkun avaimen/ merkin milloin rooli on päällä, esim. laittamalla hatun päähänsä tai muuntamalla ääntänsä.


Gaulier ei erikseen selittele rooliaan, sillä hän on kävelevä myytti. Hän on vienyt autoritäärisen opettajan roolin hyvin pitkälle ja on tunnettu siitä että murahtelee opetustilanteessa mitä mielikuvituksellisimpia solvauksia ontuvalla englannilla.


Yleensä en tee muistiinpanoja tuntien aikana, mutta yhtenä päivänä päätin kirjata heti tuoreeltaan muistiin muutamat kuolemattomat murjaisut Gaulierilta:


 • Costume is not bad…the actor is really bad!

 • Good bye immediately, triple zero!!!

 • You don’t present your self happy as clown, so money back, money back!

 • We don’t care shit about your idea! First we want to see YOU!

 • You do last time, If you don’t understand, I kick you out and you have to meditate the whole evening!

 • She died. Are we sad…or do we think that well, we are not all…eternal.

 • We did not laugh! (somebody dares to say “I did!”). You need to see doctor. Good one!

 • Did we think that his smile was nice….or made in Hong Kong?…It was a racist who said that.

 • Is he funny or has he suffered constipation for three years?

 • If you don’t have any fantasy you can’t be a clown…but you can be a pharmacist.Vaikka Gaulierin rooli on suurimmaksi osaksi liioitellun karkea, harvoin hän jakelee kritiikkejään aiheetta. Silloin kun klovni-impro toimii, hän nauraa ääneen (hieman röhkien) ja osaa sanoittaa myös onnistumisen hetket. Toisinaan hän yllättää tarkkanäköisillä ei-solvaavilla havainnoillaan, jotka osuvat johonkin todella syvälle. Sen kaltaisen palautteen tarkoitus ei ole provosoida klovnia taisteluasemiin, vaan mielestäni sillä hän viestittää esiintyjille että heidän ainutlaatuisuutensa on nähty.Minulle ei ollut ongelmallista ottaa vastaan autoritääriseen rooliin puettua palautetta, sillä suhtauduin siihen kuin peliin. Ei niin etten olisi ottanut sitä tosissani, vaan niin että en kokenut se olevan tarkoitettu minun siviilihenkilölleni, vaan klovnilleni. Sille mitä tein, ei sille kuka olen. Toki toisinaan oli turhauttavaa että lähtöpassit tulivat lavalla niin vikkelästi ja epäonnistumiset painoivat vaakakupissa enemmän kuin onnistumiset. Onneksi niitä onnistumisen hetkiäkin tuli, muuten voisi olla takki aika tyhjä.
172 views0 comments

Recent Posts

See All

Gaulier #6 -Kohti punaista nenää

Ensimmäisenä päivänä Gaulier ei vielä antanut meille punaisia neniä vaan rikoimme jäätä pilailukaupan puolinaamareissa, tekonenissä ja viiksissä. Ohjeena oli tulla sermin takaa, esitellä oma nimi, oso

Kommentit


bottom of page